ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 73ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 73ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την Μάχη της Φλώρινας την 12η Φεβρουαρίου 1949, πραγματοποίησε θρησκευτικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς αγωνισθέντων και πεσόντων για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Πατρίδας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με ομιλία από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ε.Α.Α.Σ. Ν. Φλώρινας Ταξχο ε.α κ. Ντάτο Ιωάννη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Αντγος ε.α. κ. Κουτρής Σταύρος καθώς και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και αμέσως μετά στα Στρατιωτικά κοιμητήρια Φλώρινας επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής έκλεισαν με επιμνημόσυνο δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας, της Κοινότητας Πρώτης.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, σε ηλικία 101 ετών, παρέστη για μία ακόμη φορά στην τελετή για την επέτειο της μάχης της Φλώρινας κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή του πυρός στην Κρήτη, στη Μ. Ανατολή, στις μάχες για την κατάληψη των νησιών του Αιγαίου (1943-1945) και στις μάχες του εμφυλίου πολέμου με αποκορύφωμα τη μάχη της Φλώρινας (12 Φεβρουαρίου 1949). Σε αυτή την καταστροφική για τον ΔΣΕ μάχη συμμετείχε ως Διοικητής Λόχου Καταδρομών που ανακατέλαβε το στρατηγικής σημασίας ύψωμα 1033, γεγονός καθοριστικό για τη σωτηρία της πόλης.

 

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων