ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΒΙΤΣΙ - ΓΡΑΜΜΟ 27 Αυγούστου 2023

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΟ (27 Αυγούστου 2023)

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος την 27η Αυγούστου 2023, οι Επετειακές Προσκυνηματικές Εκδηλώσεις στα όρη Βίτσι και Γράμμο.

   Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), πιστή στις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις του Έθνους, στους ιδρυτικούς της σκοπούς και προπαντός στο αμείωτο ενδιαφέρον της, ώστε οι νεκροί και οι αγνοούμενοι των πολύνεκρων εκείνων επιχειρήσεων να μη λησμονούνται με το πέρασμα του χρόνου, προγραμματίζει και πραγματοποιεί την τελευταία Κυριακή του μήνα Αυγούστου επιμνημόσυνη δέηση και καταθέτει δάφνινο στεφάνι μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στα πέτρινα και επιβλητικά ηρώα, που έχουν ανεγερθεί στις κορυφές των βουνών Βίτσι και Γράμμου.

Σε υψόμετρο 1.850 μ. του ορεινού συγκροτήματος του ΒΕΡΝΟΥ, γνωστού ως ΒΙΤΣΙ, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες προσκυνητές με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής, μνήμης και ευγνωμοσύνης στους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οι οποίοι, πολέμησαν, τραυματίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1946 - ‘49.

Εδώ έπεσαν ηρωικά, μάρτυρες του Έθνους και της Δημοκρατίας, Ελληνόπουλα πιστά στον όρκο τους και τις εντολές της Πολιτείας.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή, χοροστατούντος του αιδεσιμότατου π. Σταύρου, παλιού καταδρομέα και συνεπή Έλληνα πατριώτη.

 

 

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο - επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων και προσκλητήριο πεσόντων στο χώρο του μνημείου.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Παραρτήματος Ν. Καστοριάς Σχη ε.α. Χρυσόστομου Δούκη και του Προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α.) Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος.

Η εκδήλωση περατώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 Επίσης, για τις εκδηλώσεις στο Γράμμο πραγματοποιήθηκαν Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Βούρμπιανη, και ακολούθησε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, χοροστατούντος - όπως κάθε χρόνο - του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.

 Η σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, αρχίζοντας με έπαρση της Σημαίας, στον χώρο του Ηρώου των Πεσόντων της Βούρμπιανης.

 Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, Σχη (ΠΖ) ε.α. Καλησπεράτη Δημητρίου, και η επίσημη ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΑΣ, Αντγο ε.α. Γουμαλάτσο Μιχαήλ.

Τόσο στο Βίτσι όσο και στη Βούρμπιανη παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών, καθώς και πληθώρα λοιπών Συνδέσμων και φορέων.

 Σημαντική αναγνώριση στην πραγματοποίηση της όλης τελετής είναι ότι ο Πρόεδρος της Βουλής της Ελλήνων κ. Τασούλας Κωνσταντίνος όρισε εκπρόσωπό της, την βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου που δυστυχώς για προσωπικούς της λόγους δεν κατάφερε να παραστεί.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, με Τρισάγιο στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης και κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΑΣ ενώ ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο της Κόνιτσας, με Αρχιερατικό Τρισάγιο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΑΣ.

Με τις θρησκευτικές τελετές της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης των δάφνινων στεφανιών επιδιώκουμε και επιζητούμε να διατηρήσουμε και να μεταβιβάσουμε την ιστορική γνώση των θλιβερών γεγονότων στις επόμενες γενιές, να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη ώστε οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμφύλιος αδελφοκτόνος σπαραγμός στοίχισε στην Πατρίδα μας χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, αναρίθμητους τραυματίες, και ανάπηρους και πρόσφυγες, προκάλεσε δε βίαιες μετακινήσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές υποδομών, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε βαθιά τραύματα και ανθρώπινες τραγωδίες, που διήρκεσαν χρόνια και φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας.

Σήμερα, η Ε.Α.Α.Σ. ,μετά από εβδομήντα τέσσερα χρόνια, δεν καλλιεργεί εμφυλιοπολεμικά πάθη, ούτε ρίχνει νερό στο μύλο του διχασμού που εκείνη η περίοδος δημιούργησε στους Έλληνες.

Με το βλέμμα στο μέλλον και τη διάσωση αναλλοίωτης και αυτούσιας της Εθνικής μνήμης επιθυμούμε να επέλθει επιτέλους λήθη και επούλωση των τραυμάτων εκείνης της περιόδου, η οποία όμως προϋποθέτει ειλικρινείς ενέργειες και κινήσεις από όλους και δεν είναι δυνατόν να υπηρετηθεί και εξασφαλιστεί με αποσιωπήσεις ή με σκόπιμα στρεβλές απεικονίσεις και παρουσιάσεις των συμβάντων της εποχής εκείνης.

 

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων