ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Συντάκτης
Ιδιότητα
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α.

ΑΝΗΣΥΧΩ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Ανοικτή επιστολή πρός τον Πρωθυπουργό Κ. Κυριάκο Μητσοτάκη(Έκκληση-Παράκληση)

 

Κύριε Πρωθυπουργέ

Η Κυβέρνηση σας είναι αλήθεια , ότι είναι η μόνη, η οποία εδώ και 20 χρόνια έλαβε σοβαρά και απτά μέτρα για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων (ΕΔ), που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν εγκαταλείψει. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Διαθέσατε σημαντικά κονδύλια στο Πολεμικό Ναυτικό(ΠΝ) και την Πολεμική Αεροπορία(ΠΑ)προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί η Τουρκική απειλή.Γνωρίζω επίσης , πως και για το Στρατό Ξηράς έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενδυνάμωση των Μονάδων , που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.Άκουσα πώς έχουν εφοδιαστεί και με σύγχρονα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα. Και βεβαίως είναι ενθαρρυντικές οι δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και κάποιων στρατιωτικών αναλυτών στα Μ.Μ.Ε, ότι είμαστε πανέτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της πατρίδας μας. Ομοίως οι συμμαχίες και οι στρατιωτικές συμφωνίες που η Κυβέρνηση έχει συνάψει , βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Επειδή όμως ,τα σύνορα μας είναι εκτεταμένα ,η Τουρκία συνέχως εξοπλίζεται ,έχει τεράστια αποθέματα ανθρωπίνου δυναμικού σε σύγκριση με μας , έχει αναπτύξει σύχρονη δική της πολεμική βιομηχανία, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει σαν πέμπτη φάλαγγα και τους πάσης φύσεως Μουσουλμάνους που έχουν εισρρεύσει στην Ελληνική επικράτεια την τελευταία 20ετία, μαζί με τους δεκάδες πράκτορες που ασφαλώς έχει οργανώσει η ΜΙΤ( Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) και δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να θεωρούμε δεδομένη την υποστήριξη των συμμάχων μας, που είναι βέβαιο ό,τι κανείς δεν θα διαθέσει στρατιώτες να πολεμήσουν στα σύνοραμας, είμαστε υποχρεωμένοι να ανεβάσουμε στο έπακρον την μαχητική ικανότητα των Μονάδων του Στρατού Ξηράς και ιδιαίτερα των Μονάδων του Πεζικού,με τη σωστή εκμετάλλευση του διατιθέμενου ανθρωπίνου δυναμικού , αλλά και να αυξήσουμε σημαντικά τη δύναμη(οροφή) του Στρατού Ξηράς σε μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΛΙΓΜΟΥ

α. Ο Στρατολογικός νόμος με τις πολλές αναβολές στράτευσης και θητεία 9 μηνών, ο οποίος δίδει τη δυνατότητα στο 80% περίπου των στρατευσίμων, να λαμβάνει αναβολή για λόγους σπουδών. Μάλιστα πολλοί απο αυτούς με το τέλος των σπουδών και μετά από πέντε και οκτώ χρόνια αναβολής στράτευσης ,επιλέγουν την ανυποταξία εξωτερικού!!.

β. Το Προεδρικό διάταγμα 11/2014 το οποίο αναφέρεται στη σωματική ικανότητα των στρατευσίμων με τις πολλές και σπάνιες παθήσεις που προβλέπει , στην ουσία διευκολύνει στον οποιονδήποτε επιθυμεί, να λαμβάνει απαλλαγή ή αναστολή στράτευσης για λόγους υγείας .Να σημειωθεί ότι και στο Στρατό υπάρχουν σήμερα Σώματα και Υπηρεσίες ,όπου μπορούν να υπηρετήσουν ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες.

γ. Η απόδοση των Στρατολογικών κλάσσεων συνεχώς μειούται λόγω υπογεννητηκότητας.

δ. Η διαφορετική ηλικία των κατατασσομένων στρατιωτών , από 20-28 ετων, δημιουργεί δυσκολίες στη συνοχή και πειθαρχία των στρατιωτικών τμημάτων.

ε. Σε μία επιστράτευση θα παρατηρηθεί και το οξύμωρο. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων 18-25 έτών λόγω αναβολής στράτευσης θα κάθονται στις καφετέριες και θα επιστρατευθούν αντίστοιχα άνδρες 30 και 35 ετών !!!

ζ. Άλλες στρεβλώσεις.

– H κατανομή των στρατευσίμων στους κλάδους των Ε.Δ και στα διάφορα Όπλα(Ο), Σώματα(Σ) και Υπηρεσίες (Υ)του Στρατού, όπως και η απονομή των ειδικοτήτων , με τον τρόπο που γίνεται συνηγορούσης της μικρής θητείας και λειψανδρίας....., έχει απαξιώσει σε μεγάλο βαθμό το όπλο του Πεζικού ,το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του Στρατού Ξηράς και είναι το Κύριο όπλο ελιγμού.Συνήθως ικανοποιούνται οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας ,του Πολεμικού Ναυτικού και των άλλων Ο-Σ-Υ του Στρατού και ότι απομείνει μεταξύ αυτών ακόμη και βοηθητικοί τοποθετούνται στο Πεζικό. Το Πεζικό όμως διαθέτει τους Μαχητές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό στην Πρώτη Γραμμή , και θα έπρεπε να υπάρχει προτεραιότητα στην επιλογή τους.Ο Στρατός θέλει τους ρωμαλέους μπροστά και τους καχεκτικούς στα μετόπισθεν.

– Θα παρατηρηθεί επίσης και το εξής τραγικό φαινόμενο στίς Μονάδες πεζικού σε μιά μερική ή γενική επιστράτευση,εξαιτίας της λειψανδρίας και της μη σωστής κατανομής : Επειδή το Πεζικό έχει τεράστιες ανάγκες σε επιστράτους για τη συμπλήρωση των αναγκών του,δεν επαρκεί η εφεδρεία στην ειδικότητα του Τυφεκιοφόρου(τ/φ) και εξ΄ανάγκης συμπληρώνεται απο άλλες ειδικότητες,ακόμη και άλλων Ο-Σ. Παλαιότερα και με εφέδρους προερχομένους από το ΠΝ και την ΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.Θα βρεθούν δηλαδή στούς Λόχους Πεζικού της πρώτης γραμμής ,επειδή υπάρχει έλλειψη στην βασική ειδικότητα του Πεζικού που είναι ο Τυφεκιοφόρος της Ομάδος Μάχης(Μαχητής) και επίστρατοι επί σφαγή μη εκπαιδευμένοι να μάχονται στα πλαίσια της ομάδος μάχης του Πεζικού!!!

- Ο ισχύων Στρατολογικός Νόμος είναι και αντισυνταγματικός άρθρο 4 παράγραφος 2 του συντάγματος.( Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις).

– Οι τοποθετήσεις ,οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις ,οι απαλλαγές για λόγους υγείας και σε κάποιες περιπτώσεις ,που με υπουργικές αποφάσεις πραγματοποιείται και εξαγορά θητείας, είναι ό,τι χειρότερο. Δεν τηρείται η αρχή της ίσης μεταχείρησης των στρατευσίμων, υποσκάπτεται η πειθαρχία στο Στράτευμα και υποθάλπονται ακόμη και φαινόμενα διαφθοράς.

– Η κατάργηση των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων,η μικρή θητείακαι η χαμηλή επάνδρωση στην ειρήνη κυρίως των Μονάδων Πεζικού (οι Ειδικές Δυνάμεις στην ουσία είναι και αυτές επίλεκτες ή εξειδικευμένες Μονάδες Πεζικού), δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εκπαιδεύση , δεν παράγεται εκπαιδευμένη εφεδρεία και οι ηγήτορες των μικρών κλιμακίων(Ομάδος έως Λόχου) δεν αποκτούν διοικητική και εκπαιδευτική εμπειρία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από όσα αναφέρω παραπάνω , όλα σχεδόν αίρονται , και ανεβαίνει θεαματικά η δύναμη και η μαχητική αξία των Μονάδων του Στρατού , αρκεί και μόνο να υπάρξει πολιτική βούληση και να ψηφιστεί Νέος Στρατολογικός Νόμος,με ενσωματωμένο και το διάταγμα περί σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων που να προβλέπει:

- Στράτευση όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων στην ηλικία των 18 ετών και πρό των σπουδών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και διάρκεια θητείας μεγαλύτερη των 18 μηνών. -Απαλλαγή στράτευσης θα λαμβάνουν ΜΟΝΟ όσοι-ες πάσχουν ψυχικά και σωματικά και είναι ανίκανοι προς πάσαν εργασία.

– Η κατανομή στους κλάδους των ΕΔ και στα Ο- Σ-Υ του Σ.Ξ θα γίνεται ανάλογα με τη σωματική ικανότητα του καθενός και σε αρμονία με το Σύστημα Επιστράτευσης ,ώστε να μη υπάρξει έλλειψη εφεδρείας στις ειδικότητες Α΄ Γραμμής και με προτεραιότητα στα ΄Οπλα του Σ.Ξ . Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίδεται στο Πεζικό,διότι μόνο αυτό κατά βάση στηρίζεται στην εκπλήρωση της αποστολής του στους κληρωτούς και στους εφέδρους (επιστράτους), σε αντίθεση με τους αλλους κλάδους των ΕΔ και τα Σ –Υ του Στρατού που μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, μόνο με τα μόνιμα στελέχη , τους επαγγελματίες οπλίτες, ακόμη και με πολιτικό προσωπικό.

– Η απονομή των ειδικοτήτων θα γίνεται με προτεραιότητα στις ειδικότητες που μάχονται στην πρώτη γράμμη του κάθε Όπλου – Σώματος , όπως είναι οι οπλίτες που πλαισιώνουν τις Ομάδες Μάχης(οι γνωστοί Τυφεκιοφόροι) και οι οποίοι θα καλούνται Μαχητές, οι χειριστές Πολυβόλων, φορητών Αντιαρματικών -Αντιαεροπορικών όπλων, πληρώματα αρμάτων-οχημάτων Μάχης,σκαπανείς , ναρκαλιευτές κ.λ.π.

 Οι στρατεύσιμοι –ες , μετά την περάτωση της βασικής εκπαίδευσης στα Κέντρα εκπ/σης Νεοσυλλέκτων τοποθετούνται ,με βάση τη σωματική τους ικανότητα και σύμφωνα με τα σχέδια μεταφορών επιστράτευσης στις Μονάδες και από εκεί απολύονται.

Απαγορεύονται οι μεταθέσεις – αποσπάσεις.

– Το απολυτήριο Στρατού θα θεωρείται απαραίτητο προσόν για κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Η ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

​​​​​​​- Σύσσωμη η νεολαία μας αγόρια και κορίτσια θα αντιληφθούν ότι έχουν μια πατρίδα την οποία πρέπει να υπερασπισθούν και να την κρατήσουν ελεύθερη και δοξασμένη.

– Μετά το λύκειο, στο ελεγχόμενο περιβάλλον του Στρατού , θα σκληραγωγηθούν σωματικά και ψυχικά, αρκετοί θα προστατευθούν από κάποιες κακές έξεις και όταν απολυθούν από το Στρατό ,πιο ώριμα και ομαλά θα μπουν στο στίβο της ζωής αλλά και ψύχραιμα θα αποφασίσουν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

– Μετά τη στρατιωτική θητεία ,θα κατευθυνθούν προς τις στρατιωτικές σχολές , μόνο οι αντέχοντες τη σκληρή στρατιωτική ζωή .

- Ένας Στρατός με νέους στρατιώτες και συμπληρωμένες με δύναμη οι Μονάδες του,θα είναι σε θέση να σφραγίσει τα σύνορα σε ό,τι αφορά τους μετανάστες- πρόσφυγες και θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ειρήνη, όπως και παλαιότερα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές – πλημμύρες- σεισμοί κ.λ.π.).

– Εκτιμάται , ότι στις Στρατιωτικές Μονάδες ελιγμού με στρατιώτες της ιδίας ηλικίας και με δύναμη που θα ξεπερνά το 80% , θα ανεβεί κατακόρυφα το ηθικό, το πνεύμα Μονάδος, η πειθαρχία και η εκπαίδευση , δηλαδή όλα τα απαραίτητα στοιχεία , από τα οποία εξαρτάται η Μαχητική αξία μιάς Μονάδος. Όλοι δε Αξιωματικοί και οπλίτες θα νοιώθουν υπερήφανοι για το έργο τους και για το γεγονός, ότι είναι πανέτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα.

 Κύριε Πρωθυπουργέ ασφαλώς απαιτούνται να γίνουν και άλλα πολλά για το Στρατό,όπως η στελέχωση των μικρών κλιμακίων , Λόχου, Διμοιρίας, Ομάδος,τα οποία όμως έπονται . Οι καιροί ού μενετοί. Ο Στρατολογικός Νόμος,όπως προτείνεται ,είναι της Κυβέρνησης σας ευθύνη και έπρεπε να είχε δρομολογηθεί μαζί με τα Ραφάλ και τις Φρεγάτες,εάν θέλουμε να έχουμε αξιόμαχο Στρατό Ξηράς και αντάξιο του έπους του 40.Τολμήστε. Μιμηθείτε τον αείμνηστο πατέρα σας , ο οποίος δεν υπολόγιζε το κομματικό κόστος. Το Έθνος θα σας ευγνωμονεί.

Με τις ανησυχίες μου και τον επιβαλλόμενο Σεβασμό.

Αντιστράτηγος ε.α Αγρόδημος Ηλίας

Θεσσαλονίκη 16 Νοεμβρίου 2022