Η μία και μοναδική προϋπόθεση για να δείτε τα χρήματα της επιστροφής φόρου άμεσα στον τραπεζικό σας λογαριασμό

Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Ιδιότητα
Αρθρογράφος - Ειδικός Φοροτεχνικός Α’ Τάξης Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται. Ωστόσο να αναφέρουμε ότι η πορεία εξελίσσεται με σταθερό ρυθμό αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Να αναφέρω ότι από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και οι πολίτες αναμένουν να λάβουν επιστροφή φόρου, με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο οικονομικών, οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από 1/6/2023 έως και 7/6/2023 πληρώθηκαν στις 9/6/2023. Συγκεκριμένα 44.603 ΑΦΜ με επιστροφή φόρου έλαβαν στο σύνολο 9.568.983,10 euro.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που είχαν υποβληθεί πέρυσι, έτος 2022, είναι περίπου 6.532.786 φορολογικές δηλώσεις.

Να θυμίσουμε εδώ ποιοι δικαιούνται να δουν άμεση επιστροφή φόρου και ποιοι όχι.

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος γίνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος πραγματοποιούνται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, οι οποίες συμψηφίζονται. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, διεκπεραιώνονται από τις εφορίες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος για φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 30 Απριλίου και εφόσον υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, συμψηφίζονται με τον φόρο της ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ. Εάν υπάρχει επιπλέον ποσό για επιστροφή αυτό επιστρέφετε με βάση τις παραπάνω συνθήκες που ανέφερα.
  • Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.
  • Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου θα πρέπει να περιμένουν. Και αυτό καθώς οι ελεγκτές της εφορίας διενεργούν δεύτερο έλεγχο και εφόσον προκύψουν στοιχεία ζητείται από τον φορολογούμενο να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης διενεργούνται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι να γνωρίζουμε.

Σήμερα χωρίς επιστροφή φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι σχεδόν 270.000 πολίτες και επιχειρήσεις.

Μπορεί τη φετινή χρονιά οι επιστροφές φόρου εισοδήματος να έχουν βεβαιωθεί και πιστωθεί ταχύτερα από κάθε άλλη χρονιά, παρ 'όλα αυτά, αρκετοί πολίτες κι αρκετές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην έχουν λάβει τα χρήματα ή τον συμψηφισμό που δικαιούνται.

Η αιτία εδώ είναι είναι μία και μοναδική, την σπουδαιότητα της οποίας σας την έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές ωστόσο θα την τονίσω και πάλι διότι οι περισσότεροι θα μπορέσετε να την αντιληφτείτε τώρα. Διότι τώρα περιμένετε χρήματα τα οποία δεν μπορείτε να λάβετε.

Πρέπει λοιπόν να δηλώσετε το ΙΒΑΝ του τραπεζικού σας λογαριασμού στην ψηφιακή πύλη της myAADE.

Μάλιστα, για 130.000 από εσάς, οι επιστροφές φόρου έχουν ετοιμαστεί και το μόνο εμπόδιο για να καταβληθούν τα χρήματα είναι η μη δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ σας έχει καλέσει ήδη με e mail και με μήνυμα στον λογαριασμό σας να δηλώσετε το ΙΒΑΝ άμεσα και σας πιστωθεί η επιστροφή φόρου. Να αναφέρουμε λοιπόν ότι από τους 307.000 φορολογουμένους που έλαβαν mail, μόλις περίπου 35.000 έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ μέχρι στιγμής με βάση τα στοιχεία που μας έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλεί, για ακόμα μια φορά, τους φορολογούμενους πολίτες να δηλώσουν το συντομότερο δυνατόν ΙΒΑΝ, για να μπορέσουν να λάβουν το ποσό επιστροφής, το οποίο δικαιούνται.

Επισημαίνεται ότι ο ΙΒΑΝ δηλώνεται αποκλειστικά στην ψηφιακή πύλη myAADE myaade.gov.gr, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία, με την χρήση των προσωπικών μας κωδικών taxisnet.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες να αγνοούν οποιοδήποτε e mail, που υποτίθεται ότι έρχεται από το gov.gr, την ΑΑΔΕ ή τη ΔΟΥ την Εφορία σας, όπως αναφέρουν συχνά σε αυτού του είδους τα mail που αποστέλλονται, και σας ζητούν πληροφορίες ή επιβεβαίωση του τραπεζικού σας λογαριασμού, για να λάβετε κάποια υποτιθέμενη επιστροφή φόρου, ή περιέχει έναν υπερσύνδεσμο , κάποιο link δηλαδή, για να δηλώσετε στοιχεία του ΙΒΑΝ. Αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται από την ΑΑΔΕ, είναι παραπλανητικά και πρέπει να τα διαγράφετε αμέσως. Δεν τα ανοίγετε, δεν κλικάρετε, δεν δίνετε κανένα στοιχείο σας. Είναι ψεύτικα email προκειμένου να σας αποσπάσουν χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό και όχι να σας δώσουν χρήματα. Μόνο ο φοροτεχνικός σας θα σας ενημερώσει αν έχετε να λάβετε επιστροφή φόρου ή όχι.

Και φυσικά όσοι έχετε δηλωμένο τραπεζικό αριθμό θα πρέπει να ανατρέξετε να δείτε εάν είναι ενεργός και σωστός και δεν έχει γίνει οποιαδήποτε μεταβολή ή ακύρωση αυτού. Για παράδειγμα αν έχετε αλλάξει την σειρά των δικαιούχων για τον οποιοδήποτε λόγο, και ενώ ήσασταν εσείς ο πρώτος δικαιούχος δεν είστε πια, θα πρέπει να αλλάξετε λογαριασμό. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλώσετε ένα νέο ΙΒΑΝ στο οποίο να είστε εσείς το πρώτο όνομα, ο πρώτος δικαιούχος. Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη, ειδικός φοροτεχνικός με άδεια υπογραφής Α’ τάξης, οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, ιδιοκτήτρια λογιστικού φοροτεχνικού γραφείου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την συμμαχία δημιουργίας για τον δήμο Ζωγράφου.