Η Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821

Η Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821
Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Συντάκτης
Ιδιότητα
ΑΝΤΓΟΣ Ε.Α. - Π. ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821

Γράφει ο Αντγος ε.α Φωτιάδης Ιωάννης, π. Υπαρχηγός Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Με υπερηφάνεια και Εθνική ανάταση τιμούμε τη διπλή γιορτή. Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επέτειο της εξέγερσης των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού και απόκτηση της Ελευθερίας τους.

Ένα έθνος το Ελληνικό, ταπεινωμένο, ύστερα από σκλαβιά 400 ετών πετιέται πάνω. Δεν αντέχει άλλο τη δουλεία. Παίρνει το όπλο στο χέρι. Αποφασίζει να δημιουργήσει πατρίδα, στα χώματα που ήταν δικά του. Ξεκινάει έναν άνισο αγώνα, δύσκολο, χωρίς οπλισμό, βοήθεια ή ενθάρρυνση.

Είχε όλες τις παραμέτρους εναντίον του. Μετά από προσπάθεια 7 ετών, ολοκαυτώματα, σφαγές, αλλά και ηρωικές πράξεις κατάφερε να δημιουργήσει πατρίδα, την Ελλάδα. Είχε απέναντί της έναν πάνοπλο και αδίστακτο κατακτητή.

Οι αγωνιστές του 1821 είχαν να αντιμετωπίσουν και την ''Ιερή Συμμαχία'' της Ευρώπης που ήταν αντίθετη σε κάθε απελευθερωτικό κίνημα. Η Επανάσταση δεν ήταν σημαντική μόνο για τον Ελληνισμό. Έδωσε το έναυσμα και σε άλλους λαούς για ξεσηκωμό. Τους μεταλαμπάδευσε την πίστη για ελευθερία και ότι αυτή δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Συνέβαλε αποφασιστικά στην πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Βαλκανική χερσόνησο και ως εκ τούτου και στην αλλαγή του Χάρτη της Ευρώπης.

Δεν μέτρησε όμως, πόσοι ήταν οι αντίπαλοι. Μέτρησε η αθάνατη ψυχή του Έλληνα και ένα πνεύμα ''εθελοθυσίας'' για ελευθερία. Ξεπετάχθηκαν με μιας ,οι αδούλωτοι οπλαρχηγοί και αρχηγοί. Με τις ευλογίες, την συμπαράσταση και βοήθεια της Εκκλησίας ,έδωσαν τον αγώνα τον Ιερό. Η απόφασή τους ''Ελευθερία ή θάνατος''.

Δεν θα εξιστορηθούν γεγονότα. Θα επισημανθούν κάποια σημεία: Η ακλόνητη πίστη των αγωνιστών για ελευθερία. Η καθολική συμμετοχή με σύνθημα ''όλα και όλοι για τον αγώνα''. Η ανιδιοτέλεια τόλμη, αυταπάρνηση των αγωνιστών. Έτσι αποκτήθηκε η Ελευθερία.

Είμαστε ευγνώμονες προς τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της πατρίδας, για τον μεγάλο άθλο που πέτυχαν. Παρέδωσαν πατρίδα ''Ελεύθερη''. Υποκλινόμαστε με θαυμασμό στις ηρωικές μορφές τους. Αυτή η πατρίδα με τους εν συνεχεία απελευθερωτικούς αγώνες και θυσίες έφθασε στα σημερινά της όρια σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Υποχρέωσή μας είναι να την διαφυλάξουμε ''ελεύθερη'', έναντι οιουδήποτε τιμήματος.

Τιμούμε και φέτος τους αγωνιστές του 1821, ζώντας την συνεχιζόμενη Κυπριακή τραγωδία. Μία τραγωδία που την συνθέτουν τα κατεχόμενα χωριά, πόλεις, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι 200.000 ξεριζωμένοι ,οι εγκλωβισμένοι Καρπασίας, οι παθόντες, η πολιτιστική κληρονομιά, οι εκκλησίες που έμειναν πίσω. Και σήμερα τα Βαρώσια.

Η Κύπρος όπως και η Ελλάς, αντιμετωπίζει τον ίδιο αντίπαλο και αγωνίζεται για Εθνική επιβίωση. Σήμερα στον περίγυρο της πατρίδας μας τα σύννεφα δεν είναι καθαρά. Απαιτούνται συνοχή, ομόνοια ισχυρές Ένοπλες δυνάμεις. Οι κίνδυνοι υπάρχουν, παραμονεύουν. Οι δυνάμεις αυτές είναι και πολλές και πολύ ισχυρές. Να έχομε πίστη και εμμονή στα δίκαια και αναφαίρετα δικαιώματά μας. Οι υποχωρήσεις και στα πιο απλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Διευκολύνουν πρόχειρες διευθετήσεις για περιορισμένο χρόνο.