Μάχη του Ρίμινι

Ημερομηνία

Το διήμερο 21 - 22 Σεπτεμβρίου 2019, εορτάσθηκε στο Ριτσιόνε της Ιταλίας, η 75η επέτειος της καταλήψεως του Ρίμινι από την 3η Ορεινή Ταξιαρχία, στην οποία έκτοτε δόθηκε ο τίτλος “ΡΙΜΙΝΙ”.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που οργανώθηκαν από τη ΓΔΟΣΥ/ ΔΕΠΑΘΑ και άρχισαν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του ΡΙΤΣΙΟΝΕ του Ρίμινι το πρωΐ της Κυριακής, με Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων και προσκλητήριο νεκρών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ.κ Γεννάδιου.

Στο μνημείο των πεσόντων απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Δντής ΔΕΠΑΘΑ Σχης (ΠΖ-ΕΥ) κ. Απόστολος Δεληγιάννης ,Ο Διοικητής της 3ης Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ‘’ΡΙΜΙΝΙ’’ Ταξχος κ. Γρηγόριος Μπουτλιάκης και ο γνωστός Δημοσιογράφος και επίτιμος Αντιδήμαρχος Αθηναίων, επιζών της μάχης του Ρίμινι, κ. Ζάχος Χατζηφωτίου.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αποδίδοντας φόρο τιμής τους πεσόντες κατά τη μάχη του ΡΙΜΙΝΙ και η Περιφερειάρχης του ΡΙΤΣΟΝΕ.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδος και Ιταλίας. Τιμές απέδωσαν Διακλαδικός Λόχος των Ιταλικών Ε.Δ. και Μουσική του Σώματος των Καραμπινιέρων.

Στη συνέχεια στο Δημαρχείο του ΡΙΤΣΙΟΝΕ , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και έγινε περιγραφή της μάχης από τον εκπρόσωπο της ΔΙΣ, Σχη (ΠΒ) κ. Κουτρουλάκη Δημήτριο , με παράλληλη μετάφραση στα ιταλικά. Ακολούθησε προβολή ντοκυματέρ της μάχης, που επιμελήθηκε το Πολεμικό Μουσείο, απονομή αναμνηστικών και τιμητικών διακρίσεων και περιήγηση των παρευρισκομένων στη φωτογραφική έκθεση, με θέμα την ιστορία της Ταξιαρχίας και των επιχειρήσεων της.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, εκτός της ΑΕ του ΠτΔ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού, ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρώμη κ. Ιωάννης Μουστάκας, ο Δντης του Στρατιωτικού Γραφείου του ΠτΔ Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Γρηγόριος Πρεζεράκος, ο ΑΚΑΜ Ρώμης, ο Υπασπιστής του ΠτΔ, η Νομάρχηςτου Ρίμινι, Έλληνες και Ιταλοί Αξιωματικοί κ.ά.

Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία επιζώντων οπλιτών που συμμετείχαν στη μάχη του ΡΙΜΙΝΙ ,όπως του προαναφερθέντος κ.Ζάχου Χατζηφωτίου και των κ. Ιωάννη – Κρείτωνα Νικολόπουλου, Μιχαήλ Ματζάκου, Κωνσταντίνου Περήφανου και Πλάτωνα – Εμμανουήλ Συναδινού .Επίσης παρευρέθηκαν αρκετά μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής , Ρίμινι και Ιερολοχιτών . 

Την ΕΑΑΣ εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος της Αντγος ε.α. κ. Βασίλειος Ροζής και το μέλος του ΔΣ Αντγος ε.α. κ. Μιχαήλ Γουμαλάτσος.

Το Γρ.Τύπου ΕΑΑΣ