Εορτασμός της μάχης της Φλωρίνης

Ημερομηνία
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 69ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Γράφει ο Αντγος ε.α. Βασίλειος Σταθόπουλος Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΣ 

Με την άρτια οργάνωση του Παραρτήματος Φλωρίνης, η ΕΑΑΣ το τριήμερο 9 -11 Φεβρουαρίου 2019, τίμησε, όπως κάθε χρόνο, την 70ή επέτειο του αγώνα και της θυσίας των νεκρών, και με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και της τοπικής Εκκλησίας ανέπεμψε δοξολογία για το νικηφόρο αποτέλεσμα της αμύνης της πόλεως και δεήσεις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των νεκρών της μάχης της Φλωρίνης. 

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. με ομιλία στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλωρίνης. Ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΑΑΣ  Αντιστρατήγου ε.α. κ. Βασιλείου Ροζή. Κατόπιν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Φλωρίνης, Ταξίαρχος ε.α. κ. Σωτηρίου Δημήτριος παρουσίασε τον ομιλητή, φιλόλογο, καθηγητή Λυκείου κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο ο οποίος παρουσίασε τα γεγονότα της Μάχης της Φλώρινας στις 12 Φεβρουαρίου 1949 και …..όχι μόνο.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Φλωρίνης τίμησε τον ομιλητή με την πλακέτα της ΕΑΑΣ.

Κατόπιν, στο βήμα ανήλθε ο Αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Διοικητής Ιης Στρατιάς κ. Κωνσταντίνος Κόρκας, ο οποίος συμμετείχε στην προαναφερθείσα μάχη, ως Επιτελής του   3ου ΕΓ της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, ο οποίος μετά μία σύντομη αναδρομή στα πολεμικά γεγονότα εκείνων των ημερών, επισήμανε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, ο Βουλευτής ΝΔ Φλωρίνης κ. Αντωνιάδης Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Φλωρίνης κ. Σίπκας Αντώνιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρώτης κ. Πατέρας Θωμάς και πολλοί προσκεκλημένοι και εκδρομείς. 

Την επομένη, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φλωρίνης, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε δοξολογία για τα νικητήρια της μάχης της πόλεως και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων. 

Στη συνέχεια, στο παρακείμενο στρατιωτικό νεκροταφείο Φλωρίνης και επί του Μνημείου και κεντρικού οστεοφυλακίου, τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων, προσκλητήριο των πεσόντων από τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Σωτηρίου, χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΑΑΣ και κατάθεση στεφάνων. 

Στεφάνους κατέθεσαν ,Εκπρόσωπος του Δημάρχου Φλώρινας,ο Πρόεδρος της  ΕΑΑΣ,Εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή,Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού,ο Αντγος ε.α. και Επίτιμος Διοικητής Ιης Στρατιάςκ. Κων. Κόρκας, εις μνήμην των 16 νεκρών του 14ου ΛΟΚ, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών  Ν. Φλώρινας,Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Εθνικής Αντίστασης,Εκπρόσωπος της Βασιλικής Ένωσης Ελλάδος,ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΕΑ ) ΕΟΕΑ -ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΟΝ ΖΕΡΒΑΣ»,και Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΟΝ ΖΕΡΒΑΣ».

Η τελετή στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Φλωρίνης έκλεισε με σιγή ενός λεπτού και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου, αλλά και από τα στόματα των παρισταμένων.

Ανάλογη τελετή, με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων, έγινε και στο χωριό Πρώτη Φλωρίνης, στη μνήμη των ουκ ολίγων πεσόντων του χωριού, από το Μακεδονικό Αγώνα, έως και τον Ανταρτοπόλεμο. 

Κατέθεσαν στεφάνους, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρώτης,Εκπρόσωπος του Δημάρχου Φλώρινας,ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ,Εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή,Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Εθνικής Αντίστασης Εκπρόσωπος της Βασιλικής Ένωσης Ελλάδος,ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΕΑ ) ΕΟΕΑ -ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΟΝ ΖΕΡΒΑΣ», Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΟΝ ΖΕΡΒΑΣ» και εκ μέρους του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Αποφοίτων Στρατ. Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1959, ο Αντγος ε.α. κ. Αγρόδημος Ηλίας,

Λόγω μη παρουσίας της μουσικής, οι παρευρισκόμενοι στο τέλος έψαλλαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους τον Εθνικό Ύμνο. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες της προηγούμενες δραστηριότητες, τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος και χοροστάτησε σε κάθε ιεροπραξία. 

Από την Ε.Α.Α.Σ. παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Ροζής και τα μέλη του ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ Αντιστράτηγοι ε.α. Μιχαήλ Γουμαλάτσος και Βασίλειος Σταθόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε.α. Χρίστος Ντούφας και ο Ανθυπολοχαγός ε.α. Κωνσταντίνος Παπαευαγγέλου.

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου παραβρέθηκαν και πολυμελείς αντιπροσωπείες των παραρτημάτων της ΕΑΑΣ, Θεσσαλονίκης και Λαρίσης. 

Η ΕΑΑΣ αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει θερμές ευχαριστίες: 

Στο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, για την παρουσία και ενεργή συμμετοχή του σε όλες ανεξαιρέτως τις τελετές, στον κεντρικό ομιλητή καθηγητή κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο, σε όλους όσους παραβρέθηκαν και τέλος να απευθύνει τα συγχαρητήρια στο ΤΣ του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Φλωρίνης και  ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Ταξίαρχο κ. Σωτηρίου Δημήτριο, για την άρτια οργάνωση, προετοιμασία και εκτέλεση των εκδηλώσεων.