ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΠΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΠΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

ΣΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κυριάκος Δημήτριος

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:00, μετά από δύο χρόνια, η καθιερωμένη προσκυνηματική εκδήλωση του Συνδέσμου μας, στο Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο, σε συνεργασία με την ΓΕΣ/ΔΙΤ. Η περσινή εκδήλωση είχε ματαιωθεί λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, φέτος όμως, παρά τις δυσκολίες, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Όπως είχε προγραμματισθεί ,το πρωΐ του Σαββάτου 30 Οκτ.2021, αναχωρήσαν με λεωφορείο, από την Αθήνα, 17 μέλη και φίλοι του συνδέσμου και μέσω της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, έφθασαν στο Μέτσοβο, το απόγευμα.

Το πρωΐ της Κυριακής, 31 Οκτ 2021, έλαβε χώρα εκκλησιασμός και δοξολογία στον Ι.Ν.Αγ.Παρασκευής Μετσόβου όπου παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καρχιμάνης Αλέξανδρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Λαλούσης Χαράλαμπος, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην ΥΦΕΘΑ Στρατηγόςε.α. κ. ΣτεφανήςΑλκιβιάδης, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σπανός Αναστάσιος, ο Διοικητής της VIIIης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος κ.Σιορέντας Χρήστος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και π. Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Μητροκώστα Παναγιώτα, ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τζαφέας Κωνσταντίνος και το ΔΣ του Συνδέσμου. Υπόψη ότι στις 31 Οκτωβρίου εορτάζεται η επέτειος απελευθέρωσης του Μετσόβου, το 1912, με συνέπεια φέτος, η εκδήλωσή μας να συμπέσει με τους εορτασμούς της επετείου. Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών των Σχηματισμών και Μονάδων του Ιππικού κατά το έπος του 40 και στη συνέχεια οι επίσημοι, σε πομπή, μετέβησαν στο ηρώο της Πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

Στις 12:00 άρχισε η τελετή, στο επιβλητικό μας Μνημείο με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών των Σχηματισμών και Μονάδων του Ιππικού που έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Παρέστη και ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Εξάρχου Νικόλαος, καθώς και ο εκλεγμένος τοπικός Πρόεδρος και π. Δήμαρχος Βιλίων Αττικής.

Ακολούθησαν ομιλίες, από τον Πρόεδρο του ΣΑΑΙΤΘ Υποστράτηγο ε.α. κ.Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο και από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Ιππικού –Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ Υποστράτηγο κ. Κατσαϊτη Παντελή, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα και ιδιαίτερα στους αγώνες της Μεραρχίας και των Μονάδων Ιππικού, κατά την παραπάνω περίοδο, υπενθυμίζοντας παράλληλα σε εμάς τους νεοτέρους το χρέος μας έναντι της Πατρίδος και του Έθνους μας, κατά την ειρηνική περίοδο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Λαλούσης και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην ΥΦΕΘΑ, Στρατηγός Στεφανής.

Η δράση του Ιππικού κατά το έπος του 40 συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή της επίλεκτης Μεραρχίας Αλπινιστών «ΤΖΟΥΛΙΑ» των Ιταλών.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων από τους:

      1. Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Λαλούση Χαράλαμπο

  1. Περιφερειάρχη Ηπείρου, Καρχιμάνη Αλέξανδρο
  2. Δήμαρχο Μετσόβου, Τζαφέα Κωνσταντίνο
  3. Πρόεδρο του ΣΑΑΙΤΘ, Υποστράτηγο ε.α. Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο.
  4. Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ και πρώην ΥΦΕΘΑ, Στεφανή Αλκιβιάδη
  5. Εκπρόσωπο του τοπικού παραρτήματος ΕΑΑΣ ΙωαννίνωνΣυνταγματάρχη ε.α. Γκέρα Δημήτριο.
  6. Εκπρόσωπο του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου.
  7. Εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.

Τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων Ιππέων και στο τέλος όλοι μαζί ψάλλαμε τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.

Την όλη τελετή τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι παραπάνω και επιπλέον :

Μαθήτριεςτου Λυκείου Μετσόβουμε την Καθηγήτριά τους

-.Κορίτσια και αγόρια του χορευτικού συλλόγου Μετσόβου με τις παραδοσιακές ενδυμασίες

- Ο Ταξχος (ΤΘ) ε.α. κ. Τζαβέλας Λάμπρος υιός του ήρωα Ιλάρχου Τζαβέλα Κων/νου , ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά των Ιταλών στο Έπος του 40.

Μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, που προσήλθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Μετσόβου.

Μετά την τελετή ακολούθησε το καθιερωμένο γεύμα στο εστιατόριο του Ξενοδοχείου «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» που προσφέρθηκε από το Δήμαρχο Μετσόβου, λόγω της επετείου απελευθέρωσης της Πόλης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε απογευματινός περίπατος στα Ιωάννινα και την επομένης αναχωρήσαμε για την Αθήνα.

Ο Σύνδεσμός μας, πιστός στην παράδοση, για άλλη μία χρονιά, πραγματοποίησε την παραπάνω τελετή, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των ηρώων Ιππέων μας, οποίοι αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι, για την ελευθερία της Πατρίδος μας και τα ιδανικά της φυλής μας, κατά την εποποιΐα του 40-41.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.