Η βραδιά των τιμητικών διακρίσεων σε σημαίνουσες προσωπικότητες

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

Η Ε.Α.Α.Σ., έκλεισε την 1η ημέρα του συνεδρίου της με βράβευση προσωπικοτήτων. Οι επιλογές των προσώπων δείχνουν την προσήλωση της Ενώσεως στις αρχές και τις αξίες της ευνομούμενης Πολιτείας, της ευσυνειδησίας στην εκτέλεση του καθήκοντος, τη γενναιότητα, τον πατριωτισμό και την πίστη στην τήρηση του Νόμου.

Τιμήθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος, διότι ως Πρόεδρος του Συμβουλίου εξέδωσε την ιστορική απόφαση της ολομελείας 2192/2014 στην οποία, στις παραγράφους 11 και 12, περιγράφεται με τρόπο νομικό και πολιτικό η ιδιαιτερότητα του στρατιωτικού επαγγέλματος και αιτιολογείται εναργέστατα ο εξ αυτής ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει και να αμείβει τους στρατιωτικούς.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής παρέδωσε στον κ. Ρίζο ομοίωμα Πολεμικής Σημαίας του Στρατού Ξηράς επεξηγώντας τον συμβολισμό του συγκεκριμένου αναμνηστικού, ότι όπως για τους στρατιώτες στη μάχη η πολεμική σημαία της μονάδας τους είναι το σημείο στο οποίο συγκεντρώνουν τα βλέματά τους και την προσπάθειά τους έτσι και η απόφαση αυτή του ΣτΕ θα έπρεπε να είναι ο σημείο αναφοράς των πολιτικών μας όταν νομοθετούν για τους στρατιωτικούς


Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αντγος ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς τιμήθηκε από την Ε.Α.Α.Σ. διότι ως Αρχηγός ΓΕΣ, έχοντας ως βασικό οδηγό των αποφάσεών του την Στρατιωτική Αρετή και Αξιοπρέπεια, δεν υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις που είχαν σχέση με παρεμβάσεις στα καθήκοντά του. Ως αποτέλεσμα τούτου, το πρωί της 25ης Ιουλίου 2012 έθεσε αιφνιδίως και αυτοβούλως τέρμα στην σταδιοδρομία του, απεμπολώντας τα προνόμια που απολαμβάνει ένας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, τιμώντας έτσι τον βαθμό και τη θέση του και δίνοντας με την στάση του το παράδειγμα στους νεότερους.


Ο αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ., Υπτγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος παρέδωσε στον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Κωνσταντίνο Ζιαζιά χειροποίητη ράβδο, όπου στο ένα άκρο της είναι χαραγμένη η ημερομηνία εισόδου του στην Σχολή Ευελπίδων και στο άλλο η ημερομηνία αποστρατείας του από το ΓΕΣ. Στην αφιέρωση υπάρχει «οὐ τὸ ζῆν περὶ πλείστου ποιητέον ἀλλὰ τὸ εὖ ζῆν» από τον Κρίτωνα του Πλάτωνος. Δηλαδή, δεν πρέπει κάποιος να ζει για τα πολλά αλλά να ζει εντίμως.


Ο Επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ-ΑΣ Αντγος ε.α. Ιωάννης Ραχωβίτσας , εμπνευστής και δημιουργός , της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και της Ομάδας ΔΙΑΣ τιμήθηκε από την Ε.Α.Α.Σ. για την πολυετή, με κίνδυνο  ζωής  του ιδίου και της οικογενείας του, συνεισφορά του  στον αγώνα της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στα διεθνικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών. Εκ μέρους  της Ενώσεως το μέλος του ΔΣ, Υπτγος ε.α. της ΕΛ-ΑΣ Νικήτας Καλογιαννάκης, παρέδωσε στον Ιωάννη  Ραχωβίτσα αντίγραφο πιστόλας αγωνιστή της επανάστασης του 1821.Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον Υπτγο ε.α. Κωνσταντίνο Κολοκούρη, διότι ως Λοχαγός επικεφαλής Λόχου Πεζοναυτών, το Πάσχα 27 Απριλίου 1997 στο Φαρμακονήσι, εκτέλεσε πυρά αντιαρματικού και πολυβόλου κατά τουρκικού υποβρυχίου, το οποίον εμφανώς είχε παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα, τρέποντάς το σε φυγή. Η πράξη του Υπτγου ε.α. Κωνσταντίνου Κολοκούρη ανέδειξε το αιώνιο πνεύμα του Έλληνα μαχητή και εξύψωσε το ηθικό των ανδρών και των συναδέλφων του.

Ο Υπτγος ε.α. Κωνσταντίνος Κολοκούρης παρέλαβε από το μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Αντγο  Δικαστικού ε.α.  Καρανίσα Θωμά, Επίτιμο Πρόεδρο Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, αντίγραφο σπαρτιατικής κοπίδας με το πρόσταγμα «Μολών Λαβέ».

Παρακολουθήστε την απονομή στο παρακάτω βίντεο: