Για την σφαγή του Διστόμου

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

Στις 10 Ιουνίου 1944, λίγο πριν τελειώσει ο εφιάλτης της Κατοχής, έγινε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα σε βάρος του λαού μας. Οι Γερμανοί στρατιώτες εξολόθρευσαν ένα ολόκληρο χωριό, το Δίστομο. Ανάμεσα στα κατακρεουργημένα πτώματα 218 Ελλήνων, 45 παιδιά και 20 βρέφη. Οι Γερμανοί στο Δίστομο έφτασαν σε τέτοιο σημείο αποκτήνωσης ώστε να βιάσουν και άψυχα κορμιά γυναικών, τις οποίες είχαν σκοτώσει με φρικτό τρόπο.
Η Ε.Α.Α.Σ. υπενθυμίζει αυτό που συνέβη επισημαίνοντας ότι η Γερμανία ακόμα οφείλει στην Ελλάδα μία σειρά από ηθικές, πολιτικές και οικονομικές επανορθώσεις για όλα όσα διέπραξε σε βάρος του έθνους και του λαού μας. 
Η καταβολή του οφειλόμενου  αναγκαστικού δανείου που έλαβε η Γερμανία από την κατακτημένη Ελλάδα και οι πολεμικές αποζημιώσεις αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα της προ ετών πολιτικής παραδοχής του εγκλήματος εκ μέρους του Προέδρου της Γερμανίας, συμπλήρωμα απαραίτητο για την ουσιαστικής αποκατάσταση των βλαβών που υπέστη η Πατρίδα μας από την χώρα που αιματοκύλισε την Ευρώπη. 
Ας είναι αιωνία η μνήμη των θυμάτων και οι νέοι Έλληνες να αγωνιστούν για να μην πάει χαμένη η θυσία τους!


Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Ε.Α.Α.Σ.