Για την Άλωση της Πόλης

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

Η 29η Μαΐου κάθε έτους θυμίζει τη μαύρη μέρα που η Βασιλεύουσα αλώθηκε από τη λαίλαπα της τουρκικής βαρβαρότητας. Ο τελευταίος αυτοκράτορας των Ελλήνων Κωνσταντίνος Παλαιολόγος τίμησε το στέμμα του, το ξίφος του, την Πόλη που αξιώθηκε και το έθνος μας πέφτοντας μαχόμενος στα τείχη.

Από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Καθημερινά δίνει αφορμές για να θυμάται η ανθρωπότητα για ποιον λόγο ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζορτζ Χόρτον, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, την είχε χαρακτηρίσει «μάστιγα της Ασίας».

Η Ε.Α.Α.Σ. τιμώντας την μνήμη των ηρωικών μαχητών της Κωνσταντινούπολης και τον υπερχιλιετή πολιτισμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας επισημαίνει την ανάγκη της παντί τρόπω αμυντικής θωράκισης της χώρας και την εγκατάλειψη των ψευδαισθήσεων, που υπάρχουν σε διάφορους κύκλους, περί εξευμενισμού της επεκτατικής γείτονος.

Η Βασιλεύουσα, αλώθηκε στρατιωτικά το 1453, αλλά δεν αλώθηκε στις ψυχές των Ελλήνων και δεν θα αλωθεί όσο διατηρούμε στη μνήμη μας το μεγάλο σύμβολο που αποτελεί για Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Μπορεί να κατέχεται από την Τουρκία, αλλά πάντα θα παραμένει η φωτοδότρα πόλη ενός εξέχοντος πολιτισμού, που δεν χάθηκε και μπορεί πάλι να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. 
 

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Ε.Α.Α.Σ.