Για το συνέδριο «ο Αλή-πασάς και η εποχή του»

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

Την χρονιά που η πατρίδα τιμά τα 200 έτη από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 κάποιοι επιδιώκουν να «ξεπλύνουν» τους ποταμούς των αιμάτων των Ελλήνων από τα χέρια του δυσώνυμου Αλή Πασά, διοργανώνοντας διεθνές επιστημονικό συνέδριο στα ηρωικά Ιωάννινα με τον γενικό τίτλο «Ο Αλή-πασάς και η εποχή του».

Οι ίδιοι κύκλοι, προσπαθούν έπειτα από τη γενική κατακραυγή να κρύψουν τις ευθύνες τους για αυτό το ατόπημα πίσω από τη δικαιολογία ότι η ονομασία του συνεδρίου σχετίζεται περισσότερο με την υπό συζήτηση εποχή και όχι με το πρόσωπο του σφαγέα των Ελλήνων Αλή Πασά. Σε απάντηση αυτού του έωλου επιχειρήματος θα μπορούσε να πει κάποιος ότι την ίδια εποχή έζησε κι ο θρυλικός ήρωας Αντώνης Κατσαντώνης, ο οποίος δεν δέχτηκε να αλλαξοπιστήσει και να προσκυνήσει και ο Αλή Πασάς διέταξε τον μαρτυρικό θάνατο του Έλληνα ήρωα με την θραύση όλων των οστών του!

Κι όμως, το όνομα του Κατσαντώνη δεν το δώσανε σε συνέδριο ως χαρακτηριστικό της εποχής αλλά προτίμησαν τον Αλή Πασά.

Η Ε.Α.Α.Σ. καταδικάζει τον εξωραϊσμό της ιστορικής μνήμης των σφαγέων των Ελλήνων και συνιστά στους εμπλεκόμενους με το συνέδριο φορείς να σέβονται τις ευαισθησίες και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Ε.Α.Α.Σ.