Επέτειος Ενσωμάτωσης 31η Μαρτίου 1947

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου
    Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια,  την 31η  Μαρτίου 1947, ο Άγγλος ταξίαρχος Πάρκερ υπέγραψε  στο κτίριο της νομαρχίας Δωδεκανήσου  την παράδοση της Δωδεκάνησου από τη Βρετανία στην Ελλάδα, παρουσία του αντιναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη, πρώτου στρατιωτικού διοικητή της Δωδεκανήσου.
    Αμέσως μετά ,στο Βωμό της Πατρίδας και παρουσία χιλιάδων κατοίκων της Ρόδου , έγινε η υποστολή της βρετανικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής, κάτω από τις ζητωκραυγές του πλήθους που παραληρούσε από ενθουσιασμό, ενώ ο δήμαρχος Γαβριήλ Χαρίτος και σύσσωμο το τότε δημοτικό συμβούλιο ,είχαν γονατίσει απέναντι από το Βωμό της Πατρίδος.
    Κατά την τελετή της παράδοσης η οποία ήταν  σύντομη,  Βρετανός αξιωματικός διάβασε την προκήρυξη του ταξίαρχου Πάρκερ που ανέφερε ότι ‘’κατόπιν αποφάσεως των Συμμάχων όπως παραδοθεί η στρατιωτική διοίκησης Δωδεκανήσου, εγώ ο ταξίαρχος Πάρκερ παραδίδω την στρατιωτικήν διοίκησιν εις τον Έλληνα στρατιωτικόν διοικητήν’’.
    Ο υπασπιστής του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη,  διάβασε τα παρακάτω: ‘’Έχων υπ’ όψιν απόφασιν των Συμμάχων όπως παραδώσουν την διοίκησιν της Δωδεκανήσου, αναλαμβάνω από της 12ης ώρας σήμερον την στρατιωτικήν διοίκησιν της Δωδεκανήσου’’.
    Από εκείνη την στιγμή τα νησιά μας ήταν πια ελεύθερα και ελληνικά και είχε πραγματοποιηθεί ο προαιώνιος πόθος των Δωδεκανησίων.
 
 
   Όμως τα Δωδεκάνησα εορτάζουν την ενσωμάτωσή τους στις 7 Μαρτίου γιατί η  επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε ένα χρόνο αργότερα στις 7 Μαρτίου 1948.
    Στις 7 Μαρτίου 1948 ο βασιλιάς Παύλος (που διαδέχτηκε τον Γεώργιο) με τη βασίλισσα Φρειδερίκη ,τον διάδοχο Κωνσταντίνο και την πριγκίπισσα Σοφία (αργότερα βασίλισσα της Ισπανίας) ήρθαν στη Ρόδο και παρέστησαν σε λαμπρές  εκδηλώσεις για την επίσημη-όπως είχε καθιερωθεί πλέον -επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
    Η καθιέρωση του επίσημου εορτασμού της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου την 7η Μαρτίου 1948, δεν θα πρέπει να μειώνει ή να διαγράφει από την μνήμη μας την ιστορικότητα και την σημασία της 31ης Μαρτίου  1947, ημέρα που υψώθηκε σε όλα τα Δωδεκάνησα η ελληνική σημαία.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΕΑΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ