Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση των αναδρομικών

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

Πριν ακόμη επιστραφούν τα αναδρομικά που αφορούν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο την Τετάρτη,15 Σεπτεμβρίου 2021, συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει  για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές) για την τριετία 2015-2018, τα κομμένα δώρα, αλλά και την επιστροφή, αναδρομικά από το 2017, των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης .
Συγκεκριμένα, συνεδρίασε  η  Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως:
α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν. 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016.
γ) Εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή όχι.

Στην διαδικασία παρενέβησαν με πρόσθετη παρέμβαση στην αγωγή απο 26 Αυγ. 2020(ΑΒΔ 1283/2020) πολιτικών συνταξιούχων υπαγόμενων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, πρώην εκπαιδευτικού και πρώην ιατρού ΕΣΥ, κατά τόύ Ελληνικού Δημοσίου ( Υπουργού Οικονομικών) και του ΝΠΔΔ με την επωνυμίσ " Ηλεκτρονικός Εθνικος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΈΦΚΆ) ,τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλιου (ΔΣ) της Ένωσης Αποστρατων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ) ο Αντγος ε.α Καρανίσας Θωμάς και ό Αστυνομικός Δντης ε.α Καλογιαννάκης Νικήτας.
Η Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά θεματα που μας απασχολούν και αντιδρά μέ στοχευμένες δράσεις, στον κατάλληλο χρόνο, με αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της. Θα επανέλθει με λεπτομέρειες μόλις δημοσιοποιηθεί η απόφαση.