ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΟ - ΒΙΤΣΙ

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΟ-ΒΙΤΣΙ

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος την 28η Αυγούστου οι Eπετειακές Προσκυνηματικές Eκδηλώσεις στα όρη Βίτσι και Γράμμο. Η Ε.Α.Α.Σ. τήρησε στο ακέραιο όσα προβλέπει το καταστατικό της αλλά και οι άγραφοι, πανανθρώπινοι και πανάρχαιοι νόμοι για την απότιση φόρου τιμής σε εκείνους που έπεσαν στο καθήκον.

  Η Ένωση έφερε σε πέρας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων για τους νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες του Ελληνικού Στρατού, που έπεσαν το θέρος του 1949, πολεμώντας το ξενοκίνητο αποσχιστικό κίνημα , υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος. Η προσέλευση του λαού, παρά τα αναπόφευκτα κωλύματα που θέτει διαρκώς ενώπιον όλων η πανδημία, ήταν αθρόα και στις δύο εκδηλώσεις.

  Η Θεία Λειτουργία και το Τρισάγιο, πραγματοποιήθηκαν στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Βούρμπιανη, και ακολούθησε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, χοροστατούντος - όπως κάθε χρόνο - του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.

Η σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, αρχίζοντας με έπαρση της Σημαίας, στον χώρο του Ηρώου των Πεσόντων της Βούρμπιανης.

Αναγνώσθηκε επιστολή της Βουλευτού Ιωαννίνων (ΝΔ) κ. Μαρίας- Αλεξάνδρας Κεφάλα, ενώ ο Ανεξ. Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Κων/νος Μπογδάνος, απηύθυνε χαιρετισμό.

  Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, Σχη (ΠΖ) ε.α. Καλησπεράτη Δημητρίου, του Προέδρου της ΕΑΑΣ, Αντγου ε.α. Κουτρή Σταύρου και του Προέδρου της ΕΑΑΑ, Αντιπτέραρχου ε.α. Τζαβέλα Κωνσταντίνου.

  Η κεντρική ομιλία, πραγματοποιήθηκε από τον Υπτγο ε.α. Μπολώση Χρήστο , ο οποίος αναφέρθηκε λιτά και γλαφυρά στα γεγονότα , σαρκάζοντας την απάθεια και την ατολμία των σημερινών πολιτικών.

  Στον χαιρετισμό του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, αναφέρθηκε στον μεγάλο απόντα των εκδηλώσεων, τον αείμνηστο Στρατηγό Κόρκα Κων/νο.

  Κάλεσε μάλιστα τους παρευρισκόμενους, ώστε, όπως ο ίδιος - παρά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του - τηρεί την υπόσχεση που έδωσε πέρυσι (2021), σε "εντολή" του Στατηγού Κόρκα, να συνεχίσει απτόητος την απότιση τιμής, στους ήρωες του Γράμμου , έτσι κι εμείς , να συνεχίσουμε, το ίδιο.

  Στην εκδήλωση κατέθεσαν στεφάνι, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Ανεξ. Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Κων/νος Μπογδάνος, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΑΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ιωαννίνων , Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας και της Ένωσης Αποστράτων της τέως Χωροφυλακής - Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων και εκπρόσωποι , οργανώσεων και αρκετοί προσκυνητές από Αθήνα, Πρέβεζα, Ιωάννινα και αλλού.

  Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, με Τρισάγιο στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ ενώ ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο της Κόνιτσας, με Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τρισάγιο στο Μαυσωλείο της Κόνιτσας - και μόνον εκεί - παρέστη και ο Δήμαρχος της πόλεως, κ. Εξάρχου Νικόλαος

  Στην κορυφή του όρους ΒΙΤΣΙ συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ΕΛΛΗΝΕΣ προσκυνητές από όλα τα μέρη της πατρίδας μας για έναν ιερό σκοπό: Να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων των επιχειρήσεων της περιόδου 1946-49.

  Η Θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή χοροστατούντος του αιδεσιμότατου πατρός Σταύρου, παλιού καταδρομέα και συνεπή Έλληνα πατριώτη.

  Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Παραρτήματος Ν. Καστοριάς Υπτγου ε.α. Ηλία Τζωρτζόπουλου, του Αντιπροέδρου της ΕΑΑΣ, Υπτγγου ε.α. Ιωάννη Δεβούρου . Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Καστοριάς, Σχης ε.α. Δούκης Χρυσόστομος.

Στη συνέχεια τελέσθηκε τρισάγιο , επιμνημόσυνος δέηση στη μνήμη των πεσόντων και προσκλητήριο πεσόντων αριθμητικά.

Η εκδήλωση περατώθηκε με την κατάθεση των στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 

 

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Ε.Α.Α.Σ.