ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.Δ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970

Ημερομηνία Δελτίου Τύπου

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.Δ.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1970

 

12 Ιανουαρίου 1970…..Ομαδικό θανατηφόρο ατύχημα στις Ένοπλες Δυνάμεις συγκλονίζει το Πανελλήνιο.

Θλίψη και πόνος.

Στρατιωτικό αεροπλάνο μετά από βλάβη προσκρούει στον Κιθαιρώνα με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στην εκτέλεση του καθήκοντος τα 5 μέλη του πληρώματος και 18 αλεξιπτωτιστές που επέβαιναν κατά τη διάρκεια εκτελέσεως εκπαιδευτικού άλματος της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στη ΖΡ της Θήβας.

Η μνήμη μεταφέρεται από στόμα σε στόμα στους Έλληνες αλεξιπτωτιστές.

Τα χρόνια περνούν κάποιοι δεν ξεχνούν και θυμίζουν συνέχεια το γεγονός και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά από ενέργειες του ΓΕΣ ανεγείρεται Μνημείο στο σημείο της πτώσεως της DACOTA, μέσα στους πολύχρονους κέδρους του Κιθαιρώνα, αιώνιους μάρτυρες της θυσίας στο βωμό του καθήκοντος των 23 παλικαριών.

6 Σεπτεμβρίου 2022 στην τελετή αποκάλυψης του μνημείου παραβρέθηκε σύσσωμη η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι τοπικοί φορείς και πλήθος συγγενών και φίλων και οι τρείς (3) επιζώντες του ατυχήματος, που παρευρίσκονταν με τις οικογένειές τους, Δκνεας ΚΔ-Αλεξστη Ηλιάκης Χαράλαμπος και ΚΔ-Αλεξστες Κολιγιώργας Ευάγγελος και Σταμούλης Χρήστος, βοηθοί jumpmaster στη μοιραία πτήση.

Την Ένωση εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των τιμημένων κεκοιμημένων συναδέλφων, πεσόντων στην εκτέλεση του καθήκοντος. Το λιτό ανεγερθέν Μνημείο θα συντροφεύει πλέον τον αιώνιο Κιθαιρώνα για να μας θυμίζει τη θυσία των παλικαριών.

Το μνημείο σχεδίασε η Σταυρούλα Ματθαίου, κόρη του Υπτγου ε.α. Ματθαίου Σκούρα, αρχιτέκτων του ΕΜΠ που επέβλεψε και την κατασκευή του.

 

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων