ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΘΕΟΦΙΛΟ

Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Ιδιότητα
ΑΝΤΓΟΣ Ε.Α. - ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΥΔΚΤΗΣ Δ'ΣΣ

ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΘΕΟΦΙΛΟ

 

  Το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2022, παρακολούθησα με έναν φίλο μου μία εξαιρετική θεατρική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Επρόκειτο για ένα θεατρικό μονόλογο μίας ώρας που έγραψε ο Θανάσης Σκρουμπέλος (άγνωστος αλλά σπουδαίος συγγραφέας) και παρουσίασε ένας υπέροχος ηθοποιός, ο Θοδωρής Προοκοπίου.

  Η υπόθεση αφορούσε στον γνωστό (άγνωστο δυστυχώς στους νέους) Μυτιληνιό ζωγράφο Θεόφιλο Κεφαλά Χατζημιχαήλ, πρώτο παιδί από τα οκτώ που γέννησε η κυρά Πηνελόπη το 1867 στην Βαρειά Μυτιλήνης.

  Ένα ρομαντικό Έλληνα ζωγράφο, αυτοδίδακτο, που ζωγράφιζε Μεγαλέξανδρους, Παλαιολόγους, Μακρυγιάννηδες, Ερωτόκριτους και την Οντέσσα, την Αλεξάνδρεια, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη. Τον θεωρούσαν «περιθωριακό», «πειραγμένο», κι όμως ο Θεόφιλος είχε έρωτα με την ιστορία, την Πατρίδα, το τόπο του. Αναγνωρίσθηκε το 1934 από τον συμπατριώτη του Τεριάντ (Στρατή Ελευθεριάδη), ο οποίος ζούσε στο Παρίσι. Τον Μάιο 1947 έγινε μεγάλη έκθεση των έργων του Θεόφιλου στο Βρετανικό Ινστιτούτο στο Κολωνάκι και το 1961 έργα του εκτέθηκαν στο Λούβρο. Ο Τεριάντ το 1964 ίδρυσε Μουσείο στη Βαρειά Μυτιλήνης, το οποίο λειτουργεί και σήμερα κι εκεί θαυμάζουν ‘Ελληνες και ξένοι τα έργα του «πειραγμένου» Θεόφιλου.

  Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ήταν κατάμεστη και καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης επικρατούσε σιγή. Δυστυχώς δεν υπήρχαν νέοι μεταξύ των θεατών για να μάθουν ποιος ήταν ο ζωγράφος Θεόφιλος. Ο ηθοποιός, άγνωστος σε πολλούς, εντυπωσίασε το κοινό, το οποίο τον καταχειροκρότησε επί αρκετή ώρα. Μας ενημέρωσαν πως η σπουδαία αυτή παράσταση παρουσιάσθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων! Αναρωτήθηκε το κοινό «τί θα ωφεληθούν αυτοί από το βίο και το έργο ενός ζωγράφου?» Αυτούς τους ενδιαφέρουν συγκεντρώσεις με λαουτζίκο, με ψηφοφόρους, με χειροκροτητάς. Φώναξε το κοινό «Να τη δούν την παράσταση οι μαθητές των σχολείων! Αυτοί έχουν ανάγκη από μαθήματα αγάπης για την Πατρίδα, την τέχνη, τον εαυτό κι έναν όμορφο κόσμο».