Παράρτημα ΕΑΑΣ Χίου - Διαμαρτηρία

Ημερομηνία Ανακοίνωσης

Προς: Αντιπεριφερειάρχη Χίου

           κ. Βρουλή Παντελή

 

Κοιν : ΕΑΑΣ Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

           Παράρτημα Χίου

 

Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχα, σας γνωρίζουμε ότι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Χίου έχει μεταξύ των άλλων, σκοπό την διατήρηση του αμείωτου Εθνικού φρονήματος των μελών της και των μελών των οικογενειών τους και η συνέχιση της προσφοράς τους προς την πατρίδα, με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον.

Το Παράρτημα Χίου αριθμεί δεκάδες μέλη και μαζί με τις οικογένειές τους, αποτελούν ένα σημαντικό και ενεργό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Τα μέλη της Ενώσεως έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών την πατρίδα από τις τάξεις του Στρατού, των κοινών Σωμάτων των Ε.Δ και της πρώην Χωροφυλακής.

Πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί έχουν υπηρετήσει και προσφέρει με όλες τις δυνάμεις τους στην διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας και ισχύος του Στρατού μας στη Χίο, τα ηρωικά Ψαρά και στο σύμπλεγμα των Οινουσσών. Στα μέλη μας μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται και πρώην διατελέσαντες Διοικητές της 96 ΑΔΤΕ, που έχει σαν βασική και ιερή αποστολή την άμυνα της Π.Ε Χίου.

Ως εκ τούτου, είναι υποχρέωση και καθήκον μας στις εθνικές και τοπικές εορτές να τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς, που έδωσαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

κ. Αντιπεριφερειάρχα, στις εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου 2021, είναι αυτονόητο ότι θέλαμε να τιμήσουμε τις θυσίες των ηρωικών πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του Σχη Δελαγραμμάτικα το 1912, που πολέμησαν με αυταπάρνηση στις ακτές της Χίου, στο Αίπος, στα χωριά και τους κάμπους της μυροβόλου και πέτυχαν την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής στους ήρωες, είναι η κατάθεση στεφάνου στο ηρώο των πεσόντων. Οι συνεργάτες σας λίγες ημέρες πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις, μας ενημέρωσαν ότι η ΕΑΑΣ δεν θα συμπεριληφθεί στη κατάθεση στεφάνου λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονωιού.

Η Ένωσή μας πειθάρχησε χωρίς καμία αντίρρηση στην απόφασή σας, όπως άλλωστε έχει μάθει να πράττει διαχρονικά στις αποφάσεις της πολιτείας για το κοινό συμφέρον, στη προκειμένη περίπτωση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε κατά την κατάθεση στο ηρώο, ότι στεφάνι κατάθεσε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και μάλιστα σε σειρά προβαδίσματος πριν τον εκπρόσωπο των Ε.Δ.

Επειδή ως εκ του αποτελέσματος, η ΕΑΑΣ/Παράρτημα Χίου αποκλείστηκε αναίτια από την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο των πεσόντων, με λύπη σας καταθέτουμε την έντονη διαμαρτυρία μας.

κ. Αντιπεριφερειάρχα, επειδή είναι η αρχή της θητείας σας, θεωρούμε ότι τα λάθη έγιναν εν αγνοία σας και ελπίζουμε από τώρα και στο εξής, να μην αγνοήσετε κατά τις Εθνικές και Τοπικές Εορτές την ΕΑΑΣ/Παράρτημα Χίου, δηλαδή τα μέλη και τις οικογένειές ενός ζωντανού τμήματος της κοινωνίας της Χίου, που πρόσφεραν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους στην προάσπιση του Εθνικού συμφέροντος.

Σας επισημαίνουμε ότι η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στράτου προηγείται όλων των άλλων Συλλόγων, Συνδέσμων και Ενώσεων. 

 

Υπτγος ε.α. Κιμουρτζής Παναγιώτης

 Αντιπρόεδρος Παραρτήματος Χίου