“COVID-19”. Αλήθειες και Υπερβολές.

Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Ιδιότητα
ΑΝΧΗΣ Ε.Α. - ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΑΥ/ΕΑΑΣ

“COVID-19”.

Αλήθειες και Υπερβολές.

 

Γράφει ο Ανχης (ΤΧ) ε.α. Αντώνιος Γκουτσίδης,    Υπεύθυνος ΚΑΑΥ/ΕΑΑΣ - Τεχνολόγος Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας, Μεταπτυχιακός Διοίκησης και  Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (Master of Science in Health and Social Care Management)


   Ο νέος κορωνοϊός COVID-19, ως γνωστόν, ξεκίνησε από την πόλη Γιούχαν της Κίνας. Κηρύχθηκε ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) – World Health Organization (WHO) στις 11 Μαρτίου 2020. Πρόκειται για έναν ιό που προέρχεται από το ζωικό βασίλειο και ειδικότερα από τις νυχτερίδες και στη συνέχεια μεταπήδησε στον άνθρωπο (Jeremy Wilks, 2020). Αποδείχθηκε ιδιαίτερα απειλητικός για την παγκόσμια υγεία. Προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού και δυστυχώς πολλούς θανάτους.

   Με τον όρο "πανδημία" συνήθως αναφερόμαστε σε μια εκτεταμένη επιδημία μεταδοτικών ασθενειών σε μία ή περισσότερες ηπείρους ταυτόχρονα (Honigsbaum, 2009).

   Μαζί με την έλευση του νέου αυτού κορωνοϊού, δυστυχώς, εξαπλώθηκε μια ακόμα πιο χειρότερη πανδημία: αυτή της μετάδοσης μη αληθών πληροφοριών (fake news) και υπερβολών, οι οποίες αποδεικνύονται ότι είναι πιο καταστροφικές από την ίδια καθαυτή πανδημία.

   Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε τις αλήθειες από τις υπερβολές , καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Από τις μελέτες πρόβλεψης διαπιστώνεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων (από τον Σεπτέμβριο και έπειτα). Αυτό σημαίνει αύξηση της νοσηρότητας, της νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΘ) και δυστυχώς των (απευχόμενων) θανάτων.

 

Στον πίνακα 1 εμφανίζονται τα 7ήμερα κρούσματα της 28/6/22 παγκοσμίως.

Όσο πιο έγκυρα πληροφορημένος είναι ο γενικός πληθυσμός για την τήρηση των μέτρων που πρέπει να τηρούνται σε επίπεδο δημόσιας υγείας τόσο πιο υγιής και προστατευμένος παραμένει. Οι αληθείς πληροφορίες, σχετικές με την υγεία μας, προέρχονται από τις ανακοινώσεις και τις δημοσιεύσεις των επίσημων φορέων και των έγκυρων επιστημονικών πηγών.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις πιο ενδεικτικές αλήθειες και υπερβολές σχετικές με τον νέο κορωνοϊό Covid-19. Περισσότερες μπορούμε να βρούμε εδώ[5], [6], [7], [11], καθώς επίσης και σε κάθε επίσημο φορέα και έγκυρη επιστημονική πηγή.

Χώρα

Μέσος όρος

Μ.Ο. ανά 1 εκ.

κατοίκους

Χώρα

Μέσος

όρος

Μ.Ο. ανά 1 εκ.

κατοίκους

Γαλλία

85.145

1262,9

Ολλανδία

5.086

296,2

Ελλάδα

12.529

1208

Ηνωμένο Βασίλειο

20.099

294,7

Κύπρος

1.037

1158

Δανία

1.667

286,8

Αυστρία

9.643

1066,3

Κροατία

600

147

Γερμανία

86.754

1034

Αλβανία

337

117,3

Ιταλία

60.668

1005

Σερβία

656

95,5

Πορτογαλία

9.272

911,9

Τουρκία

5.370

63,1

Ευρωπαϊκή Ένωση

677,1

Βουλγαρία

373

54,1

Ισπανία

17.200

367,9

Βόρεια Μακεδονία

99

47,7

Βέλγιο

3.982

342,3

Σουηδία

416

41

Σλοβενία

709

341,3

Ρουμανία

567

29,7

ΗΠΑ

109.316

328,4

Ρωσία

2.915

20

Πίνακας 1: Κρούσματα Covid-19 ανά ημέρα (κυλιόμενοι 7-ημεροι μέσοι όροι), 28/6/2022. Πηγή: www. Ourworldindata.org

Αλήθειες:

  • Επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού[7]: Η νόσος COVID-19 προκαλείται από έναν κορωνοϊό (SARS-COV-2), ο οποίος αποτελεί μέρος μιας μεγάλης οικογένειας ιών που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρή νόσηση, παροδικές ή μόνιμες βλάβες της υγείας, ή ακόμη και θάνατο. Η νόσος COVID-19 μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων και μέσω μολυσμένων επιφανειών[7].
  • Προληπτικά μέτρα προστασίας[7]: Οι μάσκες, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προφύλαξης, όπως καλή υγιεινή, τήρηση κατάλληλης φυσικής αποστασιοποίησης, να μένουμε στο σπίτι και να κάνουμε εξέταση όταν είμαστε αδιάθετοι/ες, βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19[7].
  • Ασφάλεια των εμβολίων[6]: Αν ως «ασφάλεια» εννοούμε την παντελή απουσία οποιασδήποτε παρενέργειας στο σύνολο των χρηστών, τότε όχι μόνο τα εμβόλια αλλά οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως «μη ασφαλές». Το ίδιο, όμως, ισχύει για οποιαδήποτε δραστηριότητα στη ζωή μας, καθώς σε όλες ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος –π.χ. κάθε χρόνο τα θανατηφόρα ατυχήματα στο μπάνιο είναι περισσότερα από τους θανάτους από κεραυνό παγκοσμίως[6]!

Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση των εμβολίων οι «παρενέργειες» σχετίζονται με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση και μυαλγίες[6].

Πιο σοβαρές αντιδράσεις είναι πιθανές, αλλά στα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν είναι εξαιρετικά σπάνιες και σε κάθε περίπτωση μπορούν να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν μόνο όταν ένα εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως[6].

Το βέβαιο είναι ότι για να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η ασφάλεια, το οποιοδήποτε εμβόλιο δοκιμάζεται αυστηρά σε πολλαπλές φάσεις πριν εγκριθεί για χρήση, ενώ επανεξετάζεται τακτικά και μετά την κυκλοφορία του. Επίσης, οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς πληροφορίες από διάφορες πηγές σχετικά με ενδείξεις για πιθανούς κινδύνους από ένα εμβόλιο[6].

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως είναι πολύ πιο πιθανό να κινδυνεύσουμε από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί από εμβόλιο, παρά από το εμβόλιο. Για παράδειγμα, ο τέτανος μπορεί να προκαλέσει ακραίο πόνο, μυϊκούς σπασμούς (κλείδωμα) και θρόμβους αίματος, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη του εγκεφάλου) και τύφλωση, άλλες ασθένειες μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο, αλλά τα παραπάνω μπορούν να προληφθούν με τα αντίστοιχα εμβόλια. Συμπερασματικά, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό των όποιων κινδύνων[6](Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων).

Υπερβολές:

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 περιέχει λογισμικό/μικροτσίπ που χρησιμοποιείται για παρακολούθηση[5]: Κανένα από τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν περιέχει λογισμικό ή μικροτσίπ[5].

Τα παιδιά είναι «σούπερ μεταδότες» της νόσου COVID-19[5]: Ενώ είναι γνωστό ότι τα μικρότερα παιδιά είναι γενικά «σούπερ μεταδότες» μικροβίων και ιών, όπως για τη γρίπη, τα σημερινά στοιχεία για τη COVID-19 δείχνουν ότι η μετάδοση από παιδί σε παιδί στα σχολεία είναι ασυνήθιστη. Επιπλέον, δεν υπάρχουν δεδομένα πουθενά στον κόσμο που να δείχνουν ότι έχει συμβεί σημαντική εξάπλωση αυτού του ιού από τα μικρότερα παιδιά. Παρόλο που αυτό είναι δυνατόν, τα στοιχεία δείχνουν σήμερα ότι τα παιδιά δεν είναι σούπερ μεταδότες του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19[5].

Ένα lockdown δύο εβδομάδων θα σταματήσει την εξάπλωση της νόσου COVID-19[7]: Η επιβολή περιορισμών για δύο ή τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια η άρση τους και επιστροφή στην κανονική ζωή μας δεν θα σταματήσει την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Η πλειονότητα των ατόμων με τη νόσο COVID-19 έχουν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Ο κίνδυνος από την εφαρμογή ενός lockdown μόνο δύο εβδομάδων είναι ότι τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά στη COVID-19 μπορούν να εκθέσουν εν αγνοία τους άλλα άτομα στον ιό όταν θα ανοίξουν όλες οι υπηρεσίες μετά το lockdown[7].

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 είναι να εφαρμόζουμε καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού συστήματός μας, να κρατήσουμε κατάλληλη φυσική αποστασιοποίηση, να μένουμε στο σπίτι και να κάνουμε εξέταση αν αισθανόμαστε αδιάθετοι/ες και να φοράμε μάσκα εάν βρισκόμαστε σε περιοχή που υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και δεν είναι δυνατή η διατήρηση της κατάλληλης φυσικής αποστασιοποίησης. Οι ειδικοί μας στον τομέα της υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων. Θα πρέπει να μείνουμε όλοι μας ενημερωμένοι σχετικά με τους ισχύοντες περιορισμούς, με το να επισκεπτόμαστε το https://covid19.gov.gr/.

Η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων έχει χειροτερέψει από την πανδημία Covid-19: Η γενική Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) των ηλικιωμένων κατά την πανδημία του Covid-19 βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και όσο βελτιώνεται η σωματική υγεία, η ψυχική υγεία και το περιβάλλον στο οποίο ζουν βελτιώνεται παράλληλα και η ποιότητα ζωής τους. Επίσης η ύπαρξη παιδιών δεν συνιστά οπωσδήποτε καλύτερη ΠΖ[2[ (Πατσάκας Κ., 2022). Γενικά, διαπιστώνεται ότι η γνώση και η πληροφόρηση συμβάλουν σημαντικά στην ΠΖ τόσο των ηλικιωμένων όσο και του γενικού πληθυσμού.

Κατόπιν των παραπάνω, από τις έγκυρες επιστημονικές πηγές, συστήνεται η συνέχιση της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους μας, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των ολοένα και περισσότερο αυξανόμενων κρουσμάτων του Covid-19.

Υγεία και Ευεξία σε όλους μας, με Κοινωνική Φροντίδα και Αλληλεγγύη …

 

Πηγές:

  1. MAYOCLINIC, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ScottC. Litin, Εκδόσεις Αξιωτέλη, 2008.
  2. Πατσάκας Κ., «Covid-19, Ποιότητα ζωής και Τρίτη ηλικία», Διπλωματική Εργασία, Συνεργασία ΕΑΠ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 2022.
  3. Τερζή Ε., «Διερεύνηση κυμάτων πανδημίας COVID-19 - Covid-19 pandemic waves», Διπλωματική Εργασία, ΕΑΠ, 2021.
  4. Ψιρολιόλιου Α., «Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 και οι στρατηγικές αντιμετώπισής της από τα υγειονομικά στελέχη», Διπλωματική Εργασία, ΕΑΠ, 2021.
  5. https://covid19.gov.gr/ (Πρόσβαση 19 Αυγ 2022).
  6. https://covid19.gov.gr/mythos-kanena-emvolio-den-einai-asfales/(Πρόσβαση 20 Αυγ 2022).
  7. https://covid19inlanguage.homeaffairs.gov.au/el/parapliroforisi-kai-alitheies-gia-ton-koronoio-covid-19(Πρόσβαση 19 Αυγ 2022).
  8. https://covid19.gov.gr/covid-map(Πρόσβαση 20 Αυγ 2022).
  9. https://covid19.gov.gr/nomothesia-gia-ton-covid-19/(Πρόσβαση 20 Αυγ 2022).
  10. https://covid19.gov.gr/plirofories/(Πρόσβαση 20 Αυγ 2022).
  11. https://www.hygeia.gr/7-mythoi-amp-7-alitheies-gia-ton-neo-koronoio-covid-19/(Πρόσβαση 20 Αυγ 2022).
  12. https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/fighting-disinformation_el(Πρόσβαση 20 Αυγ 2022).